Betegtájékoztató kiadványok

A diabétesz és a láb

 


Dr. Mező Róbert

Szerk: Dr. Kerényi Zsuzsa

 

Ebben a kiadványban hasznos információkat találnak mind az 1-es, mind a 2-es típusú diabétesszel élők, hogy mi módon alakulhatnak ki a lábat károsító elváltozások. Ezek a tudnivalók hasznosak lehetnek családja, barátai számára is, mert így ők is megértik a mindennapok problémáit, és bizonyosan segítenek Önnek a veszélyek elhárításában. A kiadvány a legfontosabb ismereteket foglalja össze: hogyan a hat a diabétesz a lábra; miként tudja megelőzni a lábával kapcsolatos bajokat; hogyan ápolja bőrét és lábkörmeit és ehhez milyen eszközöket használjon; milyen lábbelit és zoknit viseljen; mit tegyen ha elváltozást lát a lábán/ és kihez forduljon segítségért.

 

PDF letöltés


Kiadvány megrendelése szakemberek számára


Cukorbeteg lettem

 

Dr. Fövényi József

 

Reméljük, hogy e rövid írás elolvasása nyomán sikerül felkelteni a figyelmét a cukorbetegség irányában. Megtudhatja, hogy nem egy enyhe elhanyagolható állapotról van szó, hanem az egészséget sokoldalúan és komolyan veszélyeztető betegséggel áll szemben, mely ellen viszont ma már sokirányú és hatékony védekezési lehetőséggel rendelkezünk. Ha mindezt komolyan veszi és a nagy tapasztalatú gondozó orvosával és munkatársaival szorosan együttműködik, reménye lehet életkilátásai és életminősége hosszútávú, jelentős mértékű javítására. 

 

PDF letöltés


Kiadvány megrendelése szakemberek számára


Diabéteszes lett a gyermekem

 

 

Prof. Dr. Soltész Gyula

 

Miért éppen én? – teszi fel magának a kérdést a gyermek. Miért pont az én gyermekem? – kérdezik a szülők. A diabétesz diagnózisa minden családot váratlan csapásként, teljesen felkészületlenül ér. Félelem, bizonyos fokú bűntudat és kétségbeesés lesz úrrá a családon. A gyermeket bántja az, hogy ő most már „más” mint a többiek. A szülő pedig elsősorban a miatt aggódik, hogy képes lesz-e megfelelni az új helyzet teremtette feladatoknak.

 

A gyermek állapotának rohamos javulása az inzulinkezelés elkezdése után, a kezelő orvosok, nővérek, szakdolgozók és dietetikusok megnyugtató szakértelme, segítsége, bátorítása, őszinte együttérzése sokat segíthet a kritikus első napokban. Fokozatosan az életösztönből és szerető szülői gondoskodásból fakadó segíteni akarás veszi át a csüggedés és félelem helyét. Ettől kezdve már a szülő, a család és a gyermek bevonásával folytatódik az „ellentámadás” a betegséggel szemben. Néhány hét múlva már nyilvánvalóvá válik, hogy megfelelő gyakorlati ismeretanyaggal és tudással ez a harc eredményesen vívható meg és elérhető az a cél, hogy ne a diabétesz uralkodjon rajtunk, hanem mi uraljuk a diabéteszt.

 

Ehhez a küzdelemhez szeretne segítséget adni ez a könyvecske, újrafogalmazva és röviden megválaszolva azokat a legfontosabb kérdéseket, amelyeket a szülők tesznek fel az első hetekben saját maguknak, a kezelőorvosnak, és a szakdolgozóknak.

 

PDF letöltés


Kiadvány megrendelése szakemberek számára


Diétás tanácsok cukorbetegeknek

 

  

Dr. Fövényi József, Székely Katalin

 

Köztudott, hogy a cukorbetegek kezelése nem képzelhető el az étrend megfelelő módosítása, a diéta nélkül. Ennek ellenére mind a régebben fennálló, mind az újonnan diagnosztizált cukorbetegséggel együtt élők számára az egyik legnehezebben megoldható feladatnak a diéta bizonyul. Nem véletlenül: étkezni, enni, inni nagyon jó dolog, a legfontosabb örömforrások egyike, azon túlmenően, hogy a táplálkozás az élet egyik alapfeltételét is képezi. Miért nehéz helyesen diétázni? Az egyik ok a megszokás: minél későbbi életkorban lép fel a cukorbetegség, annál nehezebb életmódot, étkezést váltani. A diétával kapcsolatban széles skálán mozog a tévhitek sora. Az egyik véglet: egyáltalán nem szükséges diétázni, az ember cukorbetegen is ugyanúgy étkezhet, mintha teljesen egészséges lenne. A másik véglet: szigorú előírás szerint grammra, kalóriára kiporciózottan, napjában 6-7-szeri gyakorisággal, percnyi pontossággal kell étkezni és ennek keretében számtalan élelmiszert tilos fogyasztani. Nos, a helyes út itt is a középút, amely azonban egyénileg rugalmasan értelmezendő és messzemenően formálható az egyéni igényekhez, szokásokhoz. Ebben kíván segítséget nyújtani e kis füzet.

 

PDF letöltés


Kiadvány megrendelése szakemberek számára


Kisbabát várok: Lehet, hogy terhességi cukorbetegségem van?

 

 

Dr. Baranyi Éva, Dr. Csákány M. György

 

Tájékoztató várandós kismamák számára a terhességi cukorbetegségről.

 

PDF letöltés


Kiadvány megrendelése szakemberek számáraDiabétesz napló inzulinnal kezelt cukorbetegek részére

Prof. Dr. Halmos Tamás, Dr. Halmos Tamásné

PDF letöltés

Kiadvány megrendelése szakemberek számára


Diabétesz napló tablettával kezelt cukorbetegek részére

Prof. Dr. Halmos Tamás, Dr. Halmos Tamásné

PDF letöltés
Kiadvány megrendelése szakemberek számára

Oszd meg ismerőseiddel

 • Betegtájékoztató kiadványok

  Ismerje meg a cukorbetegséghez kapcsolódó legkülönbözőbb edukációs kiadványainkat!

  Részletek

 • Viszonteladóknak

  Viszonteladói megrendeléseket előzetes regisztrációt követően juttathatja el hozzánk.

  Regisztráció

 • Ügyfélszolgálat és szerviz

  Lépjen velünk kapcsolatba az alábbi központi elérhetőségeinken.

  Részletek

footer pattern