Weboldalunkon cookie-kat használunk a legjobb felhasználói élményért.

Részletek Rendben!

Magunkról

Innováció. Minőség. Család.

 

A 77 Elektronika Kft. 1986 óta saját fejlesztésű orvoselektronikai termékeket gyárt, elsősorban vércukormérő rendszereket, vizeletvizsgáló készülékeket és ezek reagens anyagait, személyes és laboratóriumi használatra. A vállalat tevékenysége magában foglalja termékei tervezését, mechanikai, hardware- és software fejlesztést, miközben jelentős gyártási kapacitással és kereskedelmi szervezettel rendelkezik. A 77 Elektronika Kft. 35 éve száz százalékban magyar, családi tulajdonban van, tulajdonos ügyvezető igazgatói Zettwitz Sándor és lánya, Zettwitz Gabriella.

 

1986 óta a négyfős családi vállalkozás több, mint 700 főt foglalkoztató nagyvállalattá, a magyar egészségipar egyik legnagyobb cégévé vált, amely saját fejlesztésű orvosdiagnosztikai termékeit a világ 100 országába exportálja. A folyamatos innovációnak és a folytatódó külföldi terjeszkedésnek köszönhetően a vállalat forgalma 2013 és 2018 között háromszorosára nőtt. Árbevétel növekedése innovációs alapú, fejlesztéseit jórészt önerőből finanszírozza, éves árbevételének 6-8 százalékát forgatja vissza az innovációba, melyet a mintegy 120 fős magyar kutató- és fejlesztő gárda vált kézzelfogható eredményekre.

 

Vezető szerep a hazai vércukormérő piacon

 

Magyarországon a vércukor-önellenőrzést elsőként a 77 Elektronika Kft. tette széleskörűen lehetővé a cukorbetegek számára.  Otthon is használható nyugati vércukormérők ugyan a rendszerváltás előtt is elérhetők voltak, de a kemény importkorlátozás miatt csak horribilis áron lehetett ezekhez hozzájutni. A 77 Elektronika Kft. felismerve a piaci rést 1986-ban dobta piacra első saját fejlesztésű Dcont® készülékét. A folyamatos fejlesztésnek köszönhetően már a termékcsalád 74. generációján dolgoznak.

 

A vállalat a mai napig vezető szerepet tölt be a magyarországi vércukormérő piacon, innovációi a cukorbetegek egyéni igényeinek megfelelően kínálnak komplex, személyre szabott megoldásokat:

 

 • Egyes típusai a világon is egyedülálló módon képesek magyar nyelven, szóban kommunikálni a betegekkel.
 • A Dcont® család újabb típusai jellemzően ±8 százalékos hibahatáron belüli, közel klinikai laboratóriumi pontosságú vércukormérést tesznek lehetővé az otthoni önellenőrzés során. Ezzel ma a világ legpontosabb készülékei közé tartoznak.
 • A cég legújabb, „okos” vércukormérő rendszere a világon egyedülálló módon a mérési eredményekből képes a vércukorszint hosszabb időn át való alakulását megbecsülni, illetve kiszámolni és jelezni a betegnek, ha megnőtt az esélye az alacsony vércukorszintből fakadó roham kialakulására, és egyben okostelefonra is tudja továbbítani a mérési eredményeket.
 • A betegek életének megkönnyítése érdekében továbbá, egy országosan egyedülálló, a betegek által ingyenesen használható telemedicinás rendszert fejlesztett (Dcont® eNAPLÓ), amely alkalmas a diabéteszben érintettek vércukorszint-adatainak online rögzítésére, gyors és könnyen értelmezhető elemzésére.

 

Ezen eredmények elismeréseként a Dcont® termékcsalád 2000-ben elnyerte Magyar Termék Nagydíjat, 2014-ben pedig a Hungarikum Bizottság a magyar találékonyság és innováció csúcsteljesítményének minősítette, és beválasztotta a hungarikumok előszobájaként ismert Magyar Értéktárba.

 

Jelentős világpiaci részesedés a laborpiacon

 

A 77 Elektronika vezetése a fenntartható működés szempontjából mindig is kiemelkedően fontosnak tartotta, hogy a high-tech cég ne egy lábon álljon, és újabb lehetőségeket keressen a profil bővítésére. Mivel a vércukormérő készülékeknél használt optikai elemző technológia gyártása adott volt, felmerült, hogy a vizeletmintákat is hasonlóképpen lehetne vizsgálni. Így alakult ki a vállalat másik meghatározó termékcsoportja a vizeletelemző készülékek fejlesztése és gyártása. Elsőként kisméretű vizeletelemző készülékekkel jelentkeztek, majd a vállalat jövőjét meghatározó lépés volt a professzionális, laboratóriumi használatra szánt vizeletelemző automaták piacra dobása.

 

Ma már a vállalat árbevételének döntő többségét vizeletelemző automata rendszereinek értékesítése adja. Az exportbővülés alapját a jelentős világpiaci részesedéssel bíró UriSed technológián alapuló vizelet-üledék vizsgáló rendszerek forgalmazása adja. A saját fejlesztésű automata vizeletüledék vizsgáló készülékeik, automata vizeletkémiai analizátoraik és az ezekhez kapcsolódó fogyóeszközök legnagyobb felvevőpiaca az EU, az Egyesült Államok, Kína és Brazília, de Törökország, Chile, Szaúd-Arábia, Oroszország, Irán, valamint Banglades is jelentős piacnak számít.

 

Világcégek partnere

 

A 77 Elektronika ugyanakkor nem csak saját márkanév alatt értékesíteti termékeit, hanem úgynevezett OEM konstrukcióban, piacvezető multinacionális nagyvállalatokon keresztül is. Meghatározó volt az olasz A. Menarini Diagnostics céggel létrejött nemzetközi együttműködés, melynek köszönhetően a magyar automata laboratórium meghódította a nyugat-európai piacot, és a vállalat számára néhány éven belül jelentős világpiaci részesedést eredményezett.

 

A 77 Elektronika Kft. történetében szintén mérföldkő volt, a svájci Roche diagnosztikai üzletágával történő együttműködés, ami több mint 30 évre nyúlik vissza. A 77 Elektronika Kft. vizeletvizsgáló berendezéseket fejlesztett és gyártott a Roche részére úgy, hogy teljes mértékben megtartotta önállóságát és a gyártott termékek a vállalat szellemi tulajdonát képezik.

 

Az együttműködés legújabb, kiemelkedő jelentőségű terméke az az új automata vizeletlaboratórium rendszer, amit teljes egészében a 77 Elektronika Kft. fejlesztett ki. A megállapodás szerint a világcég számára gyártott analizátorokat Roche márkanév alatt a gyógyszergyártó cég értékesíti világszerte, a kifejlesztett technológia azonban teljes egészében a 77 Elektronika szellemi tulajdona marad.

 

Innováció az állatgyógyászatban is

 

A magyar high-tech cég egy úgynevezett félautomata vizelet üledék analizátor fejlesztésével az állatgyógyászat területén is teljesen új kategóriát teremtett: a termékcsalád világszerte több tízezer olyan kis- és közepes állatorvosi (és egyben humán) laboratórium számára teszi lehetővé a korszerű, gyors, pontos, egyszerű, mikroszkópos vizelet üledék analízis elvégzését, melyek nem engedhetik meg maguknak a költséges, nagyautomata készülékek használatát. A fejlesztés az állatgyógyászat területen forradalmi változást eredményezett, hiszen felváltotta az eddig egyeduralkodó, ámde bonyolult, időigényes, szubjektív és drága manuális mikroszkópiát.

 

A világviszonylatban is egyedülálló félautomata vizelet üledék analizátor kifejlesztésért a 77 Elektronika Kft. 2016-ban másodszor is elnyerte a Magyar Innovációs Nagydíjat.


Külföldi terjeszkedés

A vizelet kiértékelésre szolgáló automata laborkészülékek gyártása a 2010-es évek közepére a vállalat forgalmának 82 százalékát biztosította, ezért a vállalatcsoport számára rendkívül fontossá vált, hogy az közel 100 országba exportált vizeletvizsgálókhoz használt fogyóeszközöket is saját maguk gyártsák, biztosítva ezzel a folyamatos ellátást.

 

A vállalat ezért hozta létre 2018-ban több mint 1,5 milliárd forintból a balatonfüredi üzemét is, ahol a vizeletanalizátorok egyszerhasználatos eszköze, az úgynevezett küvetta és más forgácsolt alkatrészek gyártása történik. Ezzel a fogyóeszközök gyártásának jelentős része már a cégen belül történhetett, csupán a vizelet reagenscsíkot vásárolták még külső beszállítótól, a német Analyticon Biotechnologies AG-tól.

 

A 77 Elektronika ezért úgy döntött, hogy felvásárolja a közel 100 főt foglalkoztató, világszerte 80 országba exportáló Analyticon AG.-t.  A szerződést 2021. április elején írták alá. Ettől kezdve az Analyticon AG. a családi tulajdonban lévő 77 Elektronika vállalatcsoport részeként, de továbbra is Németországban, a saját márkaneve alatt folytatja tevékenységét.

Ezzel a vásárlással a 77 Elektronika cégcsoport elérte stratégiai célját, hogy az összes egyszer használatos fogyóeszközt, mely az eladott gépeik működéséhez szükséges, saját kézbe vette, biztosítva ezzel a zavartalan ellátást.

Oszd meg ismerőseiddel

 • Betegtájékoztató kiadványok

  Ismerje meg a cukorbetegséghez kapcsolódó legkülönbözőbb edukációs kiadványainkat!

  Részletek

 • Viszonteladóknak

  Viszonteladói megrendeléseket előzetes regisztrációt követően juttathatja el hozzánk.

  Regisztráció

 • Ügyfélszolgálat és szerviz

  Lépjen velünk kapcsolatba az alábbi központi elérhetőségeinken.

  Részletek

footer pattern