Weboldalunkon cookie-kat használunk a legjobb felhasználói élményért.

Részletek Rendben!

Dcont eNAPLÓ használatával mindenki nyer

Diabetológus szakorvos: a Dcont® eNAPLÓ használatával mindenki nyer

 

A magyar fejlesztésű, ingyenesen használható telemedicinás rendszer használatával mindenki nyer, hiszen a cukorbeteg a megfelelő terápia beállításával nagyobb biztonságban érezheti magát, az orvos a strukturált adatok elemzésének köszönhetően gyorsabban és több beteget tud ellátni, ráadásul valós információkra támaszkodhat a kezelés beállításakor, az állam pedig hatékonyabb egészségügyi ellátást tud biztosítani a betegek számára – véli Dr. Brasnyó Pál, a Siófoki Kórház és Rendelőintézet Belgyógyászati osztályának diabetológusa. A szakember szerint a telemedicina egyre inkább elfogadott az orvosok körében, de mint minden „modern technológiát”, ezt is meg kell tanulniuk napi szinten használni. Interjú.

 

Dr. Brasnyó Pál, belgyógyász, nefrológus, diabetológus főorvos. 2001-ben végzett Budapesten a Semmelweis Egyetem Általános Orvostudományi Karán. 2001 és 2012 között a Pécsi Tudományegyetem II. sz. Belgyógyászati Klinika és Nephrologiai Centrumában dolgozott rezidensként, majd egyetemi tanársegédként. Ezt követően az FMC Szigetvári Dialízis Állomásán dolgozott nefrológusként. 2016 óta a Siófoki Kórház és Rendelőintézet Belgyógyászati osztályának nefrológiai és diabetológiai profilú részlegen dolgozik. Ezzel párhuzamosan részt vesz a diabéteszes és vesebetegek járóbeteg szakellátásában is.

 

Hogyan került kapcsolatba a Dcont® eNAPLÓ-val?

A 77 Elektronikát a Dcont vércukormérő termékcsalád kapcsán ismertem meg, hiszen Magyarországon a vércukor-önellenőrzést elsőként ők tették széleskörűen elérhetővé a cukorbetegek számára.

Így az ismeretség és egyben a bizalom is megvolt közöttünk, amikor a vállalat 2010-ben elkezdte fejleszteni a rendszert. Már az induláskor egyik tesztelője voltam a Dcont.hu-nak (Dcont eNapló), így végig követhettem a fejlődését, hogy hogyan alakult át az akkori lassú rendszer az egyik első működő telemedicinás rendszerré.


Miként használja a rendszert a mindennapok során, mik a tapasztalatai a betegek hozzáállásáról?

A rendszer napi szinten fontos támogatást nyújt a cukorbetegek kezelésében. Korábban a páciensek papír alapon vezették - ha vezették – a vércukoradataikat. Ez akár egy 10 oldalas vércukornapló is lehetett, mindenféle struktúra nélkül, amit át kellett nézni. Nagyon sok időt vett el. 

A Dcont.hu ezzel szemben strukturált adatokat mutat: reggel, délben és este hogyan alakultak az adott páciens értékei. Emellett rögzíthető benne az elfogyasztott szénhidrátmennyiség, a bevitt inzulin mennyiség, valamint azt is naplózhatják, hogy mikor végeznek fizikai aktivitást, mikor sportolnak – hiszen ezek mind hatással vannak a szénhidrát anyagcserére és a vércukorszintre.

Használatával gyorsan és könnyedén elemezni tudjuk a vércukorértékek alakulását.

A mért eredményeket feltöltheti a rendszerbe a beteg is és mi, orvosok is. Az a tapasztalatunk, hogy a páciensek döntő többsége inkább ránk bízza ezt a feladatot, elhozza a cukormérőt és mi töltjük fel az adatait. Bár a rendszer folyamatos technikai fejlesztésének, mint például a bluetooth-os kapcsolatnak köszönhetően a betegek is egyre gyakrabban használják saját maguk is.

Azt kell, hogy mondjam ez a fajta digitális érettség nem korfüggő, hiszen vannak olyan 70-es éveiben járó betegeim, akik tökéletesen használják napi szinten, és vannak olyan 40-es középkorúak, akik viszont nem. De talán ez is mutatja, hogy nem a kor, vagy az iskolai végzettség a döntő tényező abban, hogy valaki nyitott-e a digitális eszközök használatára. Ez inkább fejben dől el, minimális tanulással elsajátítható a használata.

Azt gondolom, hogy a betegekben van egy kis félelem azzal kapcsolatban, hogy mi minden vércukoradatukat konkrétan látjuk, így kiderül, ha esetleg nem tartották be az előírt terápiát. DE meg kell érteniük, hogy ez nem a doktornak jó elsősorban, hanem NEKIK.


Mennyire jellemző az orvosok körében a rendszer használata?

Tapasztalatom szerint egyre inkább használják a kollégáim is. Természetesen itt is megfigyelhető a modern technológiáktól, ismeretlentől való félelem, de mint minden technológiai eszközt, ezt is meg kell tanulni használni. Az okostelefonoknak sem használjuk napi szinten az összes tudását, mégis az életünk részévé vált, és már egy-két funkcióval is rengeteg információhoz juthatunk, időt spórolhatunk. Ugyanez a helyzet a Dcont.hu esetében is.


Mi a legnagyobb előnye a Dcont.hu rendszernek Ön szerint?

A cukorbetegség igazi népbetegséggé vált, nagyon sok betegem van. Ha mindegyik páciensem papír alapon vezetné a vércukoradatait és azt nekünk a rendelési időben kellene elemeznünk, sokkal kevesebb beteget tudnánk szakszerűen ellátni. A Dcont.hu legnagyobb előnye a strukturált adatközlés, hiszen ennek köszönhetően sokkal gyorsabban lehet megfelelő szakvéleményt adni. Az adatokból az applikáció diagramokat és táblázatokat készít, melyek segítenek megérteni mind a betegnek, mind nekünk orvosoknak, hogy milyen tényezők, helyzetek járulnak hozzá a vércukorszint ingadozásához. Az adatelemzésből azonnal kiderül, hogy hol a hiba.

Az információk segítségével pedig beállítható a legoptimálisabb kezelés, a beteg pedig – ha megvan a szándéka hozzá – úgy alakíthatja életmódját, hogy ideális értékek között tudja tartani vércukorszintjét.


Ki a legnagyobb nyertese a rendszer használatának?

Elsősorban a betegek, de valójában mindenki: a páciens a megfelelő terápia beállításával nagyobb biztonságban érezheti magát, az orvos a strukturált adatok elemzésének köszönhetően gyorsabban és több beteget tud ellátni, ráadásul valós információkra támaszkodhat a kezelés beállításakor, az állam pedig hatékonyabb egészségügyi ellátást tud biztosítani az állampolgárok számára.


A Dcont® eNAPLÓ-t – elsőként a magyar telemedicinás rendszerek közül - tavaly ősszel először integrálták az Elektronikus Egészségügyi Szolgáltatási Térbe (EESZT). Mi a jelnetősége Ön szerint ennek az összekapcsolásnak?

Nem is annak az orvosnak segít, aki magát a Dcont.hu-t használja, hanem az összes többinek, leginkább a háziorvosoknak, hiszen visszanézheti a beteg összes vércukoradatát, szórásait néhány kattintással.

A rendszert használó betegek esetében tehát már nem szükséges a vércukormérő memóriájából előhívni az adatokat, vagy végig lapozni a betegek diabétesznaplóját, az egészségügyi dolgozóknak elég csupán a megszokott EESZT felületen megnézni az értékeket.

Ráadásul a két rendszer összekapcsolása is nagyon egyszerű, mindössze pár lépéssel kivitelezhető. A kapcsolódás a páciens eNAPLÓ profiljából indítható, majd az EESZT ágazati portálon az orvos TAJ-számmal azonosítja a beteget, és ezáltal már létre is jött az eNAPLÓ és EESZT PHR (Patient Health Record) fiók összekötése, és megkezdődhet az adatok szinkronizálása.

A kezelőorvos innentől kezdve bármikor hozzáférhet adott páciense vércukorszint értékeihez, ráadásul mindezt strukturált formában töltheti le a rendszerből, lehetővé téve a kereshetőséget, megkönnyítve a feldolgozhatóságot és az elemezhetőséget.

A rendszer használatának köszönhetően tehát valódi adatalapú egészségügyi ellátás valósulhat meg, illetve elkerülhetők a szükségtelen orvos-beteg találkozások.

Oszd meg ismerőseiddel

  • Betegtájékoztató kiadványok

    Ismerje meg a cukorbetegséghez kapcsolódó legkülönbözőbb edukációs kiadványainkat!

    Részletek

  • Viszonteladóknak

    Viszonteladói megrendeléseket előzetes regisztrációt követően juttathatja el hozzánk.

    Regisztráció

  • Ügyfélszolgálat és szerviz

    Lépjen velünk kapcsolatba az alábbi központi elérhetőségeinken.

    Részletek

footer pattern